RecensionNya romaner

VänlighetenEn påminnelse om hur lätt människan blir varg

John Ajvide Lindqvist slog igenom med ”Låt den rätte komma in” (2004). ”Vänligheten” är hans sjunde roman.
John Ajvide Lindqvist slog igenom med ”Låt den rätte komma in” (2004). ”Vänligheten” är hans sjunde roman. Foto: Jessica Gow/TT

Att en mystisk container lämnas övergiven i Norrtälje hamn visar sig få ödesdigra konsekvenser för stadens invånare. I takt med att Ajvide Lindqvist lämnar det övernaturliga för att skriva om vanliga människor har han blivit en alltmer angelägen röst.

Yukiko Duke
Publicerad
Annons

Redan i sin debutroman, ”Låt den rätte komma in”, för skräckmästaren John Ajvide Lindqvist in det övernaturliga i folkhemmet. Där får den ensamme och mobbade tolvåringen Oskar i Stockholmsförorten Blackeberg sin första riktiga vän i den nyinflyttade, märkliga flickan Eli. Det dröjer dock inte länge förrän han inser att Eli är vampyr och troligtvis inblandad i ett antal bestialiska mord i närområdet.

Det är kontrasten mellan en känsligt återgiven, för alla igenkännbar vardaglig miljö och det fantastiska som skapar den obehagliga, kusliga svävning som är Ajvide Lindqvists kännetecken. Med åren har han tonat ner det övernaturliga och istället trätt fram som en annorlunda och intressant samtidsskildrare. Den starka Platsen-trilogin – ”Himmelstrand”, ”Rörelsen” och ”X” – påminner om Klas Östergrens Gentlemen-trilogi i sin ambition att skildra Folkhemmet Sveriges gradvisa sönderfall. Här finns förvisso övernaturliga inslag, men det är paradoxalt nog inte det mest spännande i romanerna. Det är istället beskrivningen av det hårdnande samhällsklimatet, av människors förändrade inställning till sin tillvaro. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons