Efter reklamen visas:
Klimathjärnorna – Friederike Otto

Hon visar: våra utsläpp gör värmeböljorna värre

Extremväder kan kopplas direkt till utsläpp av växthusgaser. Det visar banbrytande forskning. I den nya serien Klimathjärnorna möter SvD klimatologen Friederike Otto, som har bevisat att klimatförändringen inte är ett avlägset hot – utan något som sker här och nu.

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan sommaren 2018, orkanen Harvey i USA 2017, bränderna i Australien i vintras. Alla kan, på olika sätt, kopplas till människans förbränning av fossila bränslen, visar Friederike Ottos studier.

Hennes forskningsfält, ”Extreme Weather Attribution”, har utnämnts till en av årets mest banbrytande tekniker av MIT Tech Review. Nu hoppas hon att forskningen ska bli en del av framtida väderprognoser.

Men viktigast av allt, menar hon, är att världen lär sig att anpassa sig till fler och kraftfullare extrema väderhändelser.

– Den offentliga debatten om klimatförändringen är alltid antingen katastrof eller förnekelse. Men verkligheten är att ja, klimatförändringen är på riktigt och den har väldigt allvarliga konsekvenser. Men allt som går fel när extremväder slår till är inte klimatets fel. Vi måste också titta på vilken roll sårbarhet och utsatthet har, säger hon.

  • Vill du läsa en längre version av intervjun? Det hittar du här.
  • Vill du höra intervjun? Lyssna i din poddapp eller direkt här:
Efter reklamen visas:
1. Friederike Otto: Utsläpp gör extremvädret värre – redan nu