”Duktiga kockar har 15–20 smakskedar”

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Alamy

Carl Jan Granqvist minns barndomens inkokta tunga, äter helst gäddfärs och längtar till de rutiga dukarna i Paris.

Publicerad
Alamy
Foto: Alamy
Annons

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– KB har en förtjusande historisk atmosfär, bra husmanskost och professionell servering av den gamla sorten. Jag beställer kalvlever Anglais.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Bernard Arnault ville celebrera Dom Pérignon, årgång 1964, på Versailles för kanske tio år sedan. Jag var där med Alexandra Charles och det började med en konsert med världsberömde pianisten Lang Lang i kapellet, champagne i handen och ett batteri vitsminkade mimare som fångade champagnens bornyr genom sublim mimik. Efteråt intog vi en middag bland molnen – takmålningar och gasmoln – tillagad av trestjärniga kockar.

Ditt första matminne?
– Söndagsmiddagarna i föräldrahemmet. Vol-au-vents, smördegsknyten med stuvning, inkokt tunga med sherrysås och hasselbackspotatis, inkokta gråpäron med lättvispad grädde.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Smaksked. De kockar som gör riktigt bra mat har 15–20 smakskedar. Att hitta hem i matlagningen fordrar ständig närvaro med näsborrar och munhåla.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

Vad är hemligheten med din spagetti bolognese?
– Jag äter den i Italien!

Bästa mat- och dryckkombinationerna?
– Jag längtar alltid efter Kalixlöjrom och champagne. Gåslever och sauternes är lite omodernt, men jag älskar det. Hjälmargös och en vit bordeaux är också toppen.

Foto: Alamy

Din stora idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Gunnar Forssell är för mig länken mellan stadshotell och nouvelle cuisine i Sverige, samt en kär vän. Vi umgås över måltider med samma meny varje gång vi ses på Saxå bruk: kräftsoppa med gädd-queneller, älgstek från mina marker med gräddsås och svartvinbärsgelé och tjinuskikräm med säsongens bär.

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Gotländska Öchips.

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Vid min ålder blir det fisk och jag älskar fiskfärs. Allra helst gäddfärs som man gjuter som en aladåbe eller en limpa till vardags. Med kräftsås och pressad potatis överöst med hackad persilja. Vansinnigt gott!

Det mest oaptitliga du ätit?
– Lotta Bromé och jag tog tåget till Göteborg för att vara med i ”På spåret”, det var när X2000 var nytt och man kunde bli serverad middag vid sin plats. Scampi med ris lät gott så vi köpte en liten flaska champagne till, men personalen glömde scampin i ugnen så det blev ris och en chokladbit i stället.

Annons
Annons

Världens bästa matstad?
– För mig är det alltid Paris! På Aux Crus de Bourgogne har jag sett tre generationer Paris-bourgeoisie njuta.

Din senaste receptgoogling?
– Jag har alltid olika årgångar av ”Vår kokbok” till hands.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Chopin. Jag älskar hög-romantiken från 1800-talets mitt.

Vilket är ditt husvin?
– Titt som tätt dricker jag ett som råkar heta Carl Jans bordeaux. Helst på magnum.

Ditt bästa husmorstips?
– En vacker blomsteruppsättning i köket ger mycket inspiration!

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons