Första svarta hålet större än man trott

Med hjälp av åtta sammanlänkade radioteleskop lyckades forskare fånga ett svart hål på bild 2019. Detta hål var dock inte Cygnus X-1.
Med hjälp av åtta sammanlänkade radioteleskop lyckades forskare fånga ett svart hål på bild 2019. Detta hål var dock inte Cygnus X-1. Foto: ESO/TT

Det första svarta hålet som upptäcktes är inte bara större än vad man hittills trott. Dessutom ligger det längre från jorden än vad de tidigare beräkningarna visat. 7 200 biljoner mil från jorden, närmare bestämt.

Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Det var 1964 som astronomer, i samband med en raketuppskjutning, upptäckte en kraftig röntgenstrålning från en position i stjärnbilden Svanen, ett dittills okänt objekt som fick namnet Cygnus X-1.

Observationerna fortsatte, men det var först 1973 som forskarna på allvar började förstå att de hade med ett svart hål att göra. Det vill säga en koncentration av massa som har ett så starkt gravitationsfält att inte ens ljus kan övervinna den och ta sig därifrån, och som antagligen har uppstått efter att en stjärna kollapsat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons