Adonis är född med poesin

Adonis ligger etta på den engelska vadslagningsbyrån Ladbrokes lista över potentiella Nobelpristagare i litteratur i år. Denne syrisk-libanesiske poet har varit ett hett namn länge. Själv tar han uppmärksamheten med ro och har återvänt hem till Paris efter Sverigebesöket nyligen. Där gör han vad han anser att en poet bör göra: Ständigt arbeta på att förnya relationen mellan språket och världen, mellan orden och tingen.

Maria Carling
Publicerad
Annons

Vem i hela världen är Adonis? Det frågade sig redaktören som publicerat en oemotståndlig dikt undertecknad av … en grekisk gud? Den i dag 75-årige poeten skrattar gott åt hur det hela gick till i Damaskus på 1940-talet.
– En kväll i skolans sovsal var jag lite ledsen och av en händelse läste jag legenden om Adonis.
När den 16-årige bondsonen med litterära ambitioner signerade sin dikt Adonis, och skickade den till en tidning som aldrig tagit in hans texter förut, hände det alltså äntligen något.
– De skrev på förstasidan: ‘Vill Adonis vara vänlig att komma upp till redaktionen och presentera sig!‘
Han gick dit, illa klädd som den fattiga grabb han var, och såg väl inte precis ut som en skribent i redaktörernas ögon.
– De ville inte tro att det var jag som var Adonis.
Till slut lät de sig ändå övertygas och sedan dess kallar sig Ali Ahmad Said för Adonis. Bara när han vill ”kamouflera sig”, som han säger, använder han sitt pojknamn och blir en Ali bland alla andra.

I dag är Adonis en omtyckt poet världen över, särskilt älskad i arabvärlden för sitt sätt att inkorporera arabernas historia i sina modernistiska dikter. Men han möter också mycket motstånd just från troende araber för sitt förnekande av monoteismen och sin kritik mot regimerna i arabvärlden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons