Nykomling med stort ego

I takt med att kampen om Stockholms middagsätares pengar hårdnar gör restaurangerna allt för att bli stället det pratas om. Men bland koncept och trender bubblar det upp krogar som motreaktioner.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons
Vi kommer inte att vara en bistro och den som vill ha en köttbit med bearnaise får gå någon annanstans, säger Daniel Räms och Tom Sjöstedt om nya satsningen Lilla ego. Foto: SEBASTIAN DAVIDSSON
Vi kommer inte att vara en bistro och den som vill ha en köttbit med bearnaise får gå någon annanstans, säger Daniel Räms och Tom Sjöstedt om nya satsningen Lilla ego.
Vi kommer inte att vara en bistro och den som vill ha en köttbit med bearnaise får gå någon annanstans, säger Daniel Räms och Tom Sjöstedt om nya satsningen Lilla ego. Foto: SEBASTIAN DAVIDSSON

Det fortsätter att snurra snabbt i Stockholms krogvärld. Bara i år har, mycket grovt räknat, över tjugo nya krogar slagit upp portarna. En del är gamla restauranger som bytt ägare, andra är trotjänare som bytt koncept och så är det ett antal helt nya ställen,

Bistrotrenden håller i sig även om det nu märks en viss trötthet på moules frites, kaklade väggar och böjträstrolar. Ändå är en av höstens mest populära nyheter Broms Karlaplan, en kombinerad bistro, bageri, deli och blomsterbutik som, drivs av personerna bakom framgångsrika Broms catering i Bromma och tv-bagaren Sebastien Boudet. Här har man valt att kalla det bageri men med en fransk bagare så finns ju de franska influenserna oundvikligen där. Hos Broms Karlaplan förenas därmed två av höstens tydliga trender: Den nyfranska vågen i bistrotrendens spår och den allt mer vanliga kombokrogen.

Annons
Annons

Även i andra delar av stan poppar det upp bagerier och konditorier med franskklingande namn.

Stockholmarna går på krogen som aldrig förr och det pågår en kamp om gästerna. Att ha öppet från tidig frukost till sen middag ökar tillgängligheten och kombokrogarna erbjuder något för alla.

Broms Karlaplan har öppet från sju på morgonen till 22 på kvällen och förutom att kunna äta alla måltider här kan gästerna köpa med sig mat, blommor och bröd hem. Hornhuset vid Hornstull har valt att kombinera olika koncept, med en krog för de som vill äta fint, pizza och fotboll för de som är sugna på det och Torget med bar, kafé, och deli för att äta på plats eller ta med sig hem. Allt under samma tak.

Vi kommer inte att vara en bistro och den som vill ha en köttbit med bearnaise får gå någon annanstans.

Hornhuset är en del av koncernen Familjen Ahlbom. Och faktum är att Stockholm domineras av krogar som ingår i en grupp eller koncern. Självklart blir det enklare att starta nytt om man har stordriftfördelar, intjänade pengar och finansiärer. F12-gruppen har ju länge dominerat. Stora är också Stureplansgruppen som vid årsskiftet öppnade Nosh & chow och ligger bakom en rad av andra restauranger. Svenska brasserier, tidigare Sturehofsgruppen har bland andra Riche, Sturehof och relativt nyöppnade Taverna Brillo i sitt stall. Och Peter Nordin som förra året tog över Villa Gotdhem utökar i år sitt imperium med Wienercaféet.

Några som går mot de flesta strömmar är Daniel Räms och Tom Sjöstedt. På Västmannagatan 69 håller deras restaurang Lilla Ego på att ta form. De har varken en koncern, finansiärer, konceptutvecklare eller inredare i ryggen. I stället gör de allt själva, de har spacklat, kaklat och målat.

Annons
Annons

Det är mörkt i lokalen när vi kikar in. Efter några minuteras väntan kommer Daniel Räms i taxi från ett av sina många Årets kock-uppdrag. Efter flera försök vann han äntligen tävlingen i februari i år. Tom tog hem samma titel 2008.

När Daniel låst upp kommer Tom Sjöstedt upp från källaren där han målat det som ska bli ett litet kontor. De har känt varandra i sex år och sakta men säkert har idén att starta en restaurang tillsammans vuxit fram. Båda har längtat efter att jobba på krog igen men ingen av dem hade lust att vara anställd. Nu är de varandras finansiärer och kommer att turas om och jobba varannan kväll och varannan helg.

– Just nu varvar vi vårt frilansande som kockar med att jobba här. Med begränsad ekonomi måste vi rätta munnen efter matsäcken och har valt att lägga pengarna på ett bra kök och på att öppna upp mellan kök och matsal. Borden har jag gjort och min pappa har hjälpt oss med bänkarna, berättar Daniel.

40 sittplatser är det tänkt att bli. Här finns också en bar från vilken man ser rakt in i köket. Tanken är att Lilla ego ska bli en kvarterskrog men utan de franska förtecken som vi sett så mycket av de senaste åren. Maten de tänker laga beskriver de som lite mer avancerad.

– Alla krogar i Stockholm är ju mer eller mindre likadana. Vi kommer inte att vara en bistro och den som vill ha en köttbit med bearnaise får gå någon annanstans, säger Tom.

De nickar till påståendet att Lilla ego är en reaktion på bistrotrenden men även på det konceptuella.

– I första hand tänker vi på oss själva som gäster. Det ska vara informellt, några platser ska vara obokningsbara och det ska alltid finnas ett par rätter på menyn som ligger under 200 kronor, säger Daniel.

Annons
Annons

I början av november är det tänkt att de ska öppna. Men någon storstilad öppningsfest lär det inte bli.

– Jag ser ingen anledning att fira öppnandet. Om vi klarar oss ett år och det har gått bra, då blir det fest, säger Tom.

Krogtrender i Stockholm

Kombokrogar

Urban deli

Urban deli vid Nytorget var bland de första kombokrogarna. I våras öppnade de en systekrog i Sickla.

www.urbandeli.org

Hornhuset

Bar, kafé, krog och pizzeria i samma nybyggda hus vid ”nya” Hornstull.

www.hornhuset.se

Broms Karlaplan

Bistro, deli, kafé, bageri och blommor har snabbt blivit populärt vid Karlaplan.

bromskarlaplan.se

Grönt

Gro

Här har grönsakerna huvudrollen. Än så länge endast öppet för lunch.

www.grorestaurang.se

Indian garden, Franzéngatan

Tredje krogen i kedjan. Denna gång med en stor del ekologiska grönsaksrätter på menyn.

www.indiangarden.nu

Voltaire

Längst ner i Pub-huset har andra generationen Voltaire öppnad en restaurang och juicebar med fokus på gröna rätter.

Sydamerikanskt

Tumi

På Folkungagatan 122 i Nils Emils gamla lokaler öppnar under hösten en peruansk restaurang och ceviche-bar.

Coba

Modern elegant restaurang med inspiration från det mexikanska köket.

restaurangcoba.se/

Calexico’s

Debaser tog över Hornstull Strand och skapade en avslappnad mexikanskinspirerad krog.

www.debaser.se

Nyfranska vågen

Wienercaféet

Efter omsorgsfull renovering öppnar Wienercaféet i veckan i ny regi och med inspiration från kaféer i Wien och Paris.

wienercafeet.com

Café å lait

Ny skönhetsavdelning och nytt kafé med fransk touch på gatuplan.

www.ahlens.se

Broms Karlaplan

Inte bara är Broms en kombokrog, med Sebastien Boudet som driver bageriet känner vi en air av Frankrike.

bromskarlaplan.se

Koncept

Pharmarium

Denna nya bar ligger det som en gång var Sveriges första apotek. Här serveras cocktails på bland annat gamla medicinalväxter.

Annons
Annons

pharmarium.se

Tradition

Svensk husmans i sval miljö har gjort succé på Tulegatan. Nu finns även en systerkrog på Tjärhovsgatan, Södermalm.

www.restaurangtradition.se

Hospodské Dvere

Bakom Kvarnens traditionella ölhall öppnade i veckan en tjeckisk ölhall med klassisk tjeckisk husmanskost.

www.kvarnen.com

Nosh & chow

Med hjälp av den spanske inredaren Lázaro Rosa-Violán har Stureplansgruppen/Berns tagit över ett helt townhouse mitt i City.

www.noshandchow.se

Kvalitetsbudget

Lux dag för dag

Fine dining Lux blir Lux dag för dag. Målet är att bli mer tillgänglig och få folk att återkomma. Öppnar i september.

luxdagfordag.se

Pocket

Dyr skaldjurskrog lockade inte tillräckligt mycket gäster. Då bytte Pontus Frithiof koncept till Pocket utan bordsbokning och med menypriser under 200 kronor.

pontusfrithiof.com

The flying elk

När Björn Frantzén utvidgade sin krogverksamhet valde han att satsa på ett publikt ställe istället för mer fine dining. Gastropuben The flying elk - med tillhörande barer - upptar nästan ett kvarter och har blivit hipsterhaket nummer ett.

Vinbarer i Gamla stan

Corvina Enoteca

Nyöppnad italiensk vinbar vid Kornhamnstorg som lockar både turister och stockholmare.

Kornhamnstorg 47

The Burgundy

En hyllning till bourgogne. Drivs av gänget bakom bland annat Djuret och pubologi.

theburgundy.se

Gaston

The flying elks vinbar serverar mat och vin och erbjuder också vinhandel.

gastonvin.se/

Mer läsning om vin

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons