Reinfeldt ger inga besked om MP

Sverige befinner sig i ett oklart parlamentariskt läge där den borgerliga alliansen är det största blocket men saknar egen majoritet. Klockan 14 höll statsminister Fredrik Reinfeldt sin första pressträff efter valet. SvD.se rapporterade direkt.

Tobias Olsson
Publicerad
Annons
Foto: KARIN GRIP

– Valet 2010 är avgjort, men ännu inte färdigräknat.

Så inleder statsminister Fredrik Reinfeldt dagens presskonferens. Han konstaterar att den borgerliga alliansen går stärkt ur valet och att Moderaterna gjort sitt bästa valresultat sedan allmän rösträtt infördes.

– Det är en mycket bred framryckning som Moderaterna gör, säger Reinfeldt och nämner både västra Sverige och till exempel Kalmar.

– Vi har ett nytt landskap som träder fram.

Samtidigt som Moderaterna gör ett bra val är stödet för den borgerliga alliansen rekordhögt. För att hitta ett lika högt valresultat måste man gå tillbaka till 1976, konstaterar statsministern.

Men om stödet för alliansen ökat är resultatet för de rödgröna desto mer splittrat, säger Reinfeldt.

Annons
Annons

– Socialdemokraterna har gjort ett katastrofval, säger han samtidigt som han konstaterar att Miljöpartiet gått framåt.

Det parlamentariska läget är dock osäkert – och det beror på Sverigedemokraterna.

– Det skiljer bara 7 000 röster från att vi skulle ha haft en majoritetsregering.

Sverigedemokraterna har sin bakgrund i en öppet främlingsfientlig organisation, säger Reinfeldt. Kärnan av partiet vill ha en restriktiv asyl- och invandringspolitik, men enligt Reinfeldt håller inte alla SD:s väljare med. Istället lyfter han fram en misstro mot både etablerade partier och media

– De vill visa att de inte håller med. Det måste man förstå och bemöta, säger Reinfeldt.

Reinfeldt tar också upp hur Sverige ska styras de närmaste fyra åren. ”Vi ska ta ansvar”, är beskedet.

– Vi behöver inte använda ord som kaos. Vi kommer att ha ordning och reda, säger statsminstern.

Tiden fram till riksdagens upprop i början av oktober tänker Reinfeldt analysera valresultatet och se till att Sverige får en stabil regering.

– Men det är bra om valresultat får sjunka in. Det måste få föras diskussioner, men inte via medier utan med varandra. Därför kommer jag inte ge minutbesked om telefonsamtal och så vidare.

Därmed ges inga tydliga besked om ett eventuellt samarbete med Miljöpartiet. Fredrik Reinfeldt säger på en fråga från journalister att han ännu inte talat med partiet.

Inte heller ges några besked om förändringar på ministerposter.

– Jag ser att det finns spekulationer om namn och så vidare. Men jag kan säga att allt som sägs av någon annan än mig är fel.

Reinfeldt ger dock besked om att han kommer att träffa partiledarna för de övriga allianspartierna senare i eftermiddag. Några detaljer ges dock inte.

Flera frågor från journalister handlar om Sverigedemokraterna. Reinfeldt ger besked att alliansen inte tänker förhandla eller göra sig beroende av SD. Istället nämner han förhandlingar med andra partier.

– Vi ska komma ihåg att runt 300 000 personer röstade på SD. Men det innebär att de flesta av våra 7,1 miljoner röstberättigade inte röstade på partiet. Det ska man ha respekt för.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons