”Min gubbpappa var en transperson”

För två år sedan
träffade Karin Thunberg prästen Åke Roxberg som bestämt sig för att bli Ann-Christine. Då var Ester Roxberg den stöttande dottern. Nu är hon författare till boken ”Min pappa Ann-Christine” och berättar om sin resa tillsammans med en far som inte längre finns.

Karin Thunberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Han berättar till slut. Det är en måndagskväll i november 2010 och hennes pappa – den luggslitne prästen från Småland – är på Stockholmsbesök och de har just satt sig för att äta middag. Över den plommonspäckade fläskkarrén sprängs hennes barndoms trygghet, allt som är vanligt – och normalt. För det han säger, hennes pappa, är att han är född i fel kropp. Han har en kvinnlig sida som måste få komma fram.

–Först förstod jag inte vad han sa. Allt kändes helt bisarrt, dessutom var han så luddig. Jag trodde han berättade att han var homosexuell. Sen förstod jag att det var något annat. Min gamla gubbpappa med sluttande axlar och gula tånaglar var transperson, en som ville sminka sig och gå i kvinnokläder. Varje dag i hela sitt liv hade han känt att han var Ann-Christine, inte Åke.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons