Obama tar vid där alla har misslyckats

Fredsmäklare. Det är dags för ett nytt kapitel i den långa följetongen: Amerikanska presidenter som fredsmäklare i Mellanöstern. Igår kväll stod Barack Obama värd för en middag i Vita huset med parterna – och idag börjar allvaret. Han har i princip ­samma ­ärenden på bordet som sina företrädare.

Publicerad
AP PHOTO/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS
Foto: AP PHOTO/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS
AP PHOTO/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS
Foto: AP PHOTO/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS
AP PHOTO/SEBASTIAN SCHEINER
Foto: AP PHOTO/SEBASTIAN SCHEINER
AP PHOTO/MAJDI MOHAMMED
Foto: AP PHOTO/MAJDI MOHAMMED
AP PHOTO/JACQUES BRINON
Foto: AP PHOTO/JACQUES BRINON
AP PHOTO/NADER DAOUD, FILE
Foto: AP PHOTO/NADER DAOUD, FILE
AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS
Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS
Annons

WASHINGTON Alla amerikanska presidenter i modern tid har lagt ner stor möda på att lösa upp den israelisk-palestinska konflikten som – särskilt efter 11 september-attentaten – lyfts fram som en central punkt i de övergripande motsättningarna mellan väst och den muslimska världen.

I tillbakablickarna inför Barack Obamas initiativ till direkta samtal konstateras att skytteldiplomatin mellan 1973 och 1991 ledde till påtagliga resultat. Under resten av 1990-talet blev det en blandning av framsteg och bakslag beroende på huvudrollsinnehavare i regionen. Frågan nu, enligt en veteran som diplomaten Aaron David Miller i en större artikel i Foreign Policy, är om inte hela fredsprocessen förvandlats till något av institution som lever ett eget liv och om inte USA borde nöja sig med att bistå på andra sätt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons