Medeas vrede brinner än i dag

”Jag drömde att jag hittade min exman i badkaret, styckad. Undrade bara: var ska jag göra av kroppsdelarna?” Så berättar en av kvinnorna som Gudrun Ekstrand intervjuat i en bok om dumpade kvinnor. Att bli övergiven, för någon annan, är ett dråpslag, och man hamnar ofelbart i en livskris, säger Gudrun Ekstrand, som med sin bok vill ge stöd och råd åt dem som svikits i kärleken.

Publicerad
Annons

- Åååh! Varför kan inte blixten ifrån himlen slå ner i mitt huvud och utplåna mig! Jag ber att få befrias av döden!
Gudrun Ekstrand citerar plötsligt Medea, den av Jason dumpade kvinnan i det grekiska antika dramat som bär hennes namn, lutar sig bakåt i stolen, slår upp med armarna och spärrar upp ögonen. Sedan ler hon.

– Ja, så kan man känna det när man blivit lämnad för någon annan, sviken av någon som man delat allt med, den man delat det allra mest intima med. Det är ett dråpslag, hur man än vänder och vrider på det.
Hon borde veta. Gudrun har personlig erfarenhet. Pratat med väninnor som drabbats av skilsmässa. Och har ägnat lång tid åt att grundligt intervjua 30 kvinnor som blivit övergivna av sina män för en annan kvinna.
Nu ligger hennes bok Medeas vrede - Och andra
dumpade kvinnors kris och utveckling (Natur och Kultur) på bokhandelsdiskarna.
Det är på flera sätt ett unikt verk. Om de intervjuade har försökt linda in sina berättelser, tankar och känslor i ”psykologsnack” har Gudrun Ekstrand stoppat dem: ”nä, prata om det du upplevt och det du känner, på ditt eget språk”. Och då har de äkta känslorna kommit fram.
Älskarinnan beskrivs av många svikna kvinnor som ”det lilla ludret”, ”den dumma kossan” eller ”slampan”. Och svikaren framstår som en knöl, en skitstövel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons