Kultplatsen behöll sitt namn i 1500 år

I ett högst ordinärt kontorsrum i ett litet industriområde ute i Örnsberg sitter arkeologen Mathias Bäck med de fragment av det förflutna som kan bli ny kunskap om våra föregångares uppfattningar om världsalltet.

Publicerad
Annons

Sent i höstas avslutade Riksantikvarieämbetet utgrävningen i‑Upplands Bro. Då hade uppmärksamheten redan varit stor, arkeologer, forskare och kommunfolk hade visats runt i lervällingen kring kultplatsen där ringar av järn och en uppbyggd plattform av sten på en bergsklack pekade mot utövande av religiösa ritualer för omkring 1300 år sedan.

Utgrävningen gav kunskap om hus från medeltid som låg överst och plattform, spår av stolpar, eldar och fynd under det medeltida lagret. Men dessutom ytterligare ett äldre lager under plattformen av sten. Men för arkeologen är själva undersökningen bara den avslutande fasen av arbetet i fält. Sedan vidtar en lång väntan på analyser och provsvar och det riktigt svåra – att tolka de ofta vaga spåren av människors aktiviteter som bevarats under mark och sätta in dem i större sammanhang.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons