Historiska Gyllene ratten går i graven

Det var ett av Sveriges första motell, ett modernt praktverk inspirerat av 50-talets USA. Nästan 50 år senare kom platsen att förknippas med landets största prostitutionshärva. I går togs första steget i rivningen av Gyllene ratten.

Anna Nilsson
Publicerad
Annons

Året var 1954 när den svenske kungen invigde Stockholms första motell strategiskt beläget vid stadens södra infart. Arkitektoriskt inspirerat av USA och med en påkostad inredning från NK sågs motellkomplexet som nyskapande. Det sägs att det var restaurangens kockar som introducerade bearnaisesåsen i Sverige. I samma restaurang arbetade också en ung John Ausonius, i dag mer känd som Lasermannen, som diskplockare på helger och kvällar.

Motellverksamheten bedrevs fram till i slutet av 1980-talet då rummen istället blev bostäder för asylsökande flyktingar och sedermera bostäder för flyktingar med uppehållstillstånd.
Men allt har sin tid. Förra året föll politikernas dom: Gyllene ratten skulle rivas och göra plats åt hundratals nya bostäder.
I går höll lokalerna öppet för sista gången och socialborgarrådet Margareta Olofsson (v) knackade bort första tegelstenen i en symbolisk ceremoni. Den riktiga rivningen påbärjas först nästa år.
Det är en epok som nu begravs, konstaterar Nestor Perez, föreståndare på Gyllene rattens flyktingverksamhet sedan 1992.
– Det är lite vemodigt. Samtidigt har Gyllene ratten fyllt en viktig funktion och nu är cirkeln sluten, säger han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons