Personalchefer oroas av ingenjörsbrist

70 procent av personalcheferna i Sveriges kommuner tror att det blir problem att hitta ingenjörer och tekniker framöver, när många går i pension. Det visar fackförbundet SKTF:s personalchefsbarometer, som presenteras idag. Och 60 procent av personalcheferna i kommuner och landsting tror att det blir problem att hitta chefer med rätt kompetens. SKTF anser att kommunerna måste bli bättre på att nå ut till studenter på högskolor och universitet och locka dem till jobben i den offentliga sektorn.

Ylva Edenhall
Publicerad
Annons

Under de närmaste tio åren kommer cirka 11 000 av Sveriges 27 000 chefer i offentlig sektor att gå i pension och de måste ersättas. Men inte bara chefer går i pension, också andra medarbetare i kommuner och landsting går i pension det kommande decenniet och nya krafter måste in.

70 procent av Sveriges kommuner har en strategi för den framtida personalförsörjningen, enligt SKTF:s personalchefsbarometer som SvD Näringsliv tagit del av, men bara 40 procent har kartlagt hur man kan öka sin attraktionskraft som arbetsgivare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons