ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

LilaSpännande möte mellan intellekt och instinkt

Marilynne Robinson (född 1943) undervisar i skrivande på aktade University of Iowa och bor i Iowa City i amerikanska mellanvästern. 2012 mottog hon en medalj av president Obama för sin författargärning.
Marilynne Robinson (född 1943) undervisar i skrivande på aktade University of Iowa och bor i Iowa City i amerikanska mellanvästern. 2012 mottog hon en medalj av president Obama för sin författargärning. Foto: Clint McLean/AOP

Vad händer då en kvinna som livet behandlat illa möter kärleken i en kalvinistisk präst? Livets grymhet ställs mot religiös fromhet då Marilynne Robinson, en av den amerikanska litteraturens riktigt stora, återvänder till småstaden Gilead i ”Lila”.

Ellen Mattson
Publicerad
Annons

Marilynne Robinson är en stor amerikansk författare med en liten produktion – bara fyra romaner sedan debuten 1980. Av dem utspelar sig tre i småstaden Gilead i Iowa, med huvudpersoner och frågeställningar som återkommer från bok till bok och belyses från olika håll. Den sista i trion, ”Lila”, börjar dock någon helt annanstans, i en nattlig skog där en liten flicka rövas bort av den hemlösa Doll – som inte bara stjäl henne utan också räddar henne undan vanvården i ett hus fyllt med hårda och likgiltiga människor. Doll är den ensammaste kvinnan på jorden och Lila är det ensammaste barnet, men när Doll lyfter upp henne i famnen är det som om Gud är hos dem i mörkret. ”Lila” är en roman som vibrerar av bibliska undertoner.

Den är också full av tankar och samtal om den kristna trosuppfattning som är så central i Robinsons författarskap. Historien berättas baklänges, först mot slutet får man veta vad Lila varit med om innan hon kom till Gilead. Parallellt skildras nuet och hennes möte med den kalvinistiske prästen John Ames och den oväntade kärlek som uppstår mellan henne och den nästan dubbelt så gamle mannen, en kärlek som är både nåd och mirakel.

Laddar…