Musikhyllning till näverslöjdare

Rune Selén byggde sin första näverlur 1959. Den gav han bort, och då gjorde han en till. Och en till. Och en till. Till dags dato har det blivit närmare 11 000 lurar. Ett 50-tal kommer att vara med på kvällens hyllningskonsert.

Eva Bäckstedt
Publicerad
Annons

Där medverkar bland andra Stockholms symfoniorkester och flera riksspelmän.
Rune Selén känner sig mycket hedrad och smickrad, säger han, och berättar att han fortfarande är i full färd med att bygga lurar.

– Ett par timmar varje dag håller jag på. Förr i världen tog det mig en dag att göra en lur, men numera behöver jag ett par dagar, säger han, och påpekar att han ganska snart fyller 89.
Ett par ton näver tror han att han har gjort av med genom åren. Han räknar med att skaffa mer råvara nu omkring midsommar.
När Rune Selén började bygga näverlurar var det svårt att över huvud taget komma över instrument som det gick att spela på. De flesta tillverkades som souvenirer och väggprydnader. I dag finns det specialskriven musik för näver- lurar - några stycken kommer att framföras i kväll - och näverlurar tillverkas numera i olika storlekar och olika stämlägen.
Detta remarkabla uppsving för ett gammalt instrument och ädelt hantverk är till stor del Rune Seléns förtjänst. Därför har det också instiftats en
fond som varje år delar ut ett stipendium till en person som verkar i hans anda. Vid kvällens konsert tar den förste stipendiaten, trumpetaren Urban Agnas, emot utmärkelsen. Det är - förstås - en näverlur.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons