Vattenskador i fritidshus ökar stort

Vattenskadorna på fritidshus har ökat med 60 procent på två år. Samtidigt har försäkringspremien på fritidshus närmare fördubblats, visar ny statistik från nio försäkringsbolag. Nu skärper Boverket sina regler för att få ner antalet vattenskador.

Publicerad
Mats Lundberg har satt in värmekablar i alla vattenledningar i fritidshuset i Norrtälje för att slippa fler läckor.  ”Jag har förstått nu hur viktigt det är att stänga av huvudvattenledning och vattenkranar utomhus helt när man lämnar inför vintern.”

Mats Lundberg har satt in värmekablar i alla vattenledningar i fritidshuset i Norrtälje för att slippa fler läckor. ”Jag har förstått nu hur viktigt det är att stänga av huvudvattenledning och vattenkranar utomhus helt när man lämnar inför vintern.”

Foto: TOMAS ONEBORG
Fuktskador i köksgolv och vägg återstår att åtgärda från förra vinters vattenskada.

Fuktskador i köksgolv och vägg återstår att åtgärda från förra vinters vattenskada.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Mats Lundberg gjorde som vanligt när han stängde fritidshuset utanför Norrtälje inför förra vintern. Han stängde av vattnet. Men varmvattenberedaren var fortfarande vattenfylld. När den stränga kylan kom frös vattnet och stora isblock bildades. När Mats Lundberg satte på vattnet igen på våren blev det både dyrt och jobbigt.

–Min fru skrek i köket när vattnet började strömma ut på golvet, berättar han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons