Analys

Per Lindvall:Spansk bankräddning blev en luftpastej

Per Lindvall

Turerna runt den krisande spanska jättebanken Bankia visar på hur bräcklig nya moderna monetära världen har blivit. Experimentet med att låta en insolvent stat och ett insolvent banksystem försöka stötta varandra ser ut att ha misslyckats.

Publicerad
Spanska börsens huvudindex speglas i en Bankia-skylt i Madrid.

Spanska börsens huvudindex speglas i en Bankia-skylt i Madrid.

Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP
Annons

Minns ni ECB:s stora och firade finansieringsövningar (LTRO Long Term refinancing operation) i december i fjol och i februari i år, där de räddade eurozonen och dess banksystem från en hotande kollaps? Nu är vi där igen, med den enda skillnaden att det bara ser värre ut.

I mitten på december såg det ut som om Italien och Spanien var på fallrepet. Räntorna på de båda ländernas tioåriga obligationer hade börjat skena iväg och passera den kritiska sjuprocentsnivån samtidigt som ett växande antal europeiska banker hade stora problem att refinansiera sina lån. För de senare var det framför allt amerikanska penningmarknadsfonder som hade fått kalla fötter och ville ut ur allt som luktade unket och instängt från den ”gamla” världen. Samtidigt som de europeiska bankerna visade upp en allt större ovilja att låna ut till sina europeiska kamrater, i synnerhet de som hade någon exponering mot krisländerna. Spanien och Italien började få problem att hitta några villiga köpare av sina obligationer även hos de egna bankerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons