Annons

En resa bland slott och skateparker i Örebro

Under 90-talet slog skatepunken världen med häpnad. Och vem kunde då ana att ett svenskt band från Örebro skulle bli en av de största pionjärerna för genren över hela världen? Erik Ekstrand har gett sig ut på en resa genom stadens gator för att hitta platsen som var med och formade en hel generation.

Visit Sweden har påbörjat en musikalisk upptäcktsfärd genom landet och journalisten Fredrik Strage tillsammans med Erik Ekstrand och Ayan Jamal söker nu svaren på var flera av våra klassiska skivomslag kommer ifrån. Tillsammans besöker de elva platser inspirerade av vår rika svenska musikskatt för att hitta de ikoniska platserna.

Millencolin är förmodligen Sveriges mest populära skatepunkband genom tiderna. Bandet från Örebro fick en stark följarskara under 90-talet och har sedan dess spelat på scener världen över och dykt upp i tv-spel, filmer och spelats i otaliga tonårsrum i 30 år.

Men – bandet började inte i en replokal eller en fritidsgård som många andra — utan i skejtparken. Det var Erik ”Ekan” Ohlsson i bandet som föreslog att de skulle döpa gruppen efter tricket ”Melancholy”, men då han var osäker på uttalet sa han Millencolin – och resten är historia. Han har också målat det ikoniska omslaget till bandets mest kända platta – ”Pennybridge Pioneers”, från 2000.

Skivan visar upp ett flertal av Örebros kända landmärken. Bland annat det klassiska slottet som uppfördes i mitten av 1300-talet och i vattentornet Svampen från 1958 som höjer sig över staden. Även bandets gamla gröna turnébuss som brann ner efter en spelning på Malmöfestivalen 1995 sticker fram och naturligtvis bandets logga – den lilla Millencolin-fågeln.

Samtidigt som Örebro består av skatevänlig betong och asfalt finns det också en till sida av staden. I vackra Wadköping kan du vandra över kullersten förbi gamla trähus och gårdar. Friluftsmuseet erbjuder historisk arkitektur från fyra sekler och här kan du besöka bland annat träsvarvare, handelsbod och ett café för en kopp kaffe eller en fika i solen.

Stadens ikoniska slott bjuder på ett flertal spännande upplevelser för alla åldrar. Du kan bland annat ta en guidad tur mellan tinnar och torn, eller varför inte boka slottet för ett barnkalas, konferens eller fest?

Och om du blir sugen på en middag efter en lång dag av upplevelser, varför inte prova restaurang Gro? Här erbjuds fine dining med fokus på klimatsmarta vegetariska rätter skapade på noga utvalda ekoråvaror odlade i närområdet.

Så snöra på dig dina sneakers, ta fram brädan och ge dig ut för att fånga en unik kultur på Örebro Skatepark och ta del av all den klassiska kulturen som finns i stan - ny som gammal.

Annons
Detta är en annons från Visit Sweden, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.