”Industriell revolution kräver rimligt pris på el”

Ökad elanvändning till exempelvis tillverkning av fossilfritt stål kräver kraftfulla åtgärder för att öka elproduktionen, skriver debattörer från basindustrins energi­samarbete SKGS.
Ökad elanvändning till exempelvis tillverkning av fossilfritt stål kräver kraftfulla åtgärder för att öka elproduktionen, skriver debattörer från basindustrins energi­samarbete SKGS. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Om regeringen menar allvar med den gröna industriella revolutionen måste den omedelbart agera för långsiktig tillgång på el till rimliga priser. Det skriver Peter Kihlgren och Johan Bruce.

Publicerad
Annons

En av den nytillträdda regeringens absolut viktigaste uppgifter är att ta sig an och stärka landets elförsörjning. Om knappt 25 år ska Sverige ha nettonoll­utsläpp av växthus­gaser. Detta klimatmål förutsätter en fördubblad elanvändning – och en fördubblad svensk elproduktion. Att förlita sig på ökad import är ohållbart. Kraftfulla åtgärder för att öka elproduktionen och stam­nätets överförings­kapacitet är helt nödvändiga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons