Rädsla i svenskbyn: ”Vi kan inte ha panik”

År 1782 grundades den svenska kolonin Gammal­svenskby i Ukraina. I dag räknar man med att 150–200 svenskättlingar bor kvar. Marina Buskas har bott i Gammalsvenskby hela sitt liv.
År 1782 grundades den svenska kolonin Gammal­svenskby i Ukraina. I dag räknar man med att 150–200 svenskättlingar bor kvar. Marina Buskas har bott i Gammalsvenskby hela sitt liv. Foto: Sofia Hoas, Privat

I ukrainska Gammalsvenskby, med runt 200 svenskättlingar bara tio mil från Krimhalvön, är oron stor för en rysk invasion. ”Vi är rädda här, men vi kan inte ha panik”, säger 18-åriga Marina Buskas till SvD.

Hanna Törnquist
Publicerad
Annons

Vid en flodkrök i Dneprs nedre lopp i södra Ukraina finns en unik svensk utpost – Gammalsvenskby. År 1782 tvingades runt 1 000 svenskar att lämna estländska Dagö, som då tillhörde Ryssland, för att bosätta sig i byn.

I dag har byn vuxit ihop med tre tyska byar och bildar samhället Zmijivka med runt 2 000 invånare. Men kopplingen till Sverige finns kvar och man räknar med att 150–200 invånare i byn har svenskt ursprung.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons