Åsnebrygga

Stackars Ann-Christin Nykvist, jordbruksminister, överfölls av alliansen i tisdags.

Publicerad
Annons

Hennes position var så desperat att hon inte ens kom ihåg att kalla den borgerliga fyrklövern för ”maktalliansen”, trots att partihögkvarteret utfärdat en stående order om det.
Det hela började lugnt och stilla som bara en interpellationsdebatt kan. Utbildningsminister Thomas Östros, hans två portföljbärare och en (1) ledamot fanns i kammaren. De avlöstes av finansminister Bosse Ringholm, en portföljbärare och två ledamöter.
Bosse Ringholm debatterade spelberoende bland ungdomar.
Interpellanten Linnéa Darell, fp, och finansministern var ense om det mesta. Det måste ha tråkat ut finansministern, som plötsligt
hånade Darell för att hon trodde att en pågående utredning hade någon betydelse för frågan. Det gjorde ett något märkligt intryck, eftersom finansministern själv hänvisat till samma utredning i sitt svar.
Bosse hade i alla fall för dagen en riktigt snygg, randig slips.

Så var det jordbruksministerns tur. Och plötsligt började dörrarnas draperier fladdra. In kom Sven Gunnar Persson, kd, Jan Andersson, c, Anita
Brodén, fp, och Cecilia Widegren, m.
Alliansen!
Interpellanten Bengt-Anders Johansson, m
– som glatt leende poserar med en åsna på sin hemsida – gjorde sig också redo. Det gällde regeringens planer att betala ut årets jordbruksstöd först nästa år. Det är tredje gången just det tricket används för att budgetens utgiftstak inte ska spräckas.
Det var kört redan från början. Varför – frågade de fem motståndarna, den ena efter den andra – varför just bönderna? Är det rimligare än att hålla inne barnbidragen? Eller statsanställdas löner?
Eller bidragen till kommunerna?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons