Borgs varning upprör facken

Sverige är på väg mot en historiskt låg arbetslöshet som ställer helt nya krav på arbetsmarknadens parter. De måste klara att ta sitt ansvar för lönebildningen, varnar finansminister Anders Borg. Uppmaningen möts av förvåning och ilska av facken. ”Vi kommer att klara våra roller. Det är mer tveksamt om finansministern klarar sin roll”, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Cecilia Axelsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Finansminister Anders Borg målar i vårbudgeten upp en ljus bild av arbetsmarknaden. Han medger att det finns problem, bland annat att långtidsarbetslösheten har ökat. Det kan också behövas fler åtgärder för att fler utrikes födda ska få jobb. Det är en fråga regeringen ska återkomma till, förklarade Anders Borg i går.

Men han spår en kraftig jobbökning och en snabbt sjunkande arbetslöshet. Sysselsättningen kommer att öka med 320000 personer år 2015, då arbetslösheten har sjunkit till 4,9 procent år. En stor del av förbättringen beror enligt Anders Borg på regeringens strukturreformer, framför allt jobbskatteavdraget och förändringarna av arbetslöshetsförsäkringen. Han räknar med att reformerna på sikt ökar sysselsättningen med 215000 personer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons