Tiggarna en allt brokigare skara

I underläge Vid den här tiden på året kommer stora tiggargrupper till Sverige. I år står de på knä och vädjar med blicken. Eller också spelar de dragspel. Bredvid dem sitter hemlösa med pappskylt och ber om en slant till härbärget. Tiggeri är inte förbjudet men de flesta av oss reagerar med kluvna känslor. Vilka är de?

Publicerad
Annons

Han saktar in stegen. Ser sig om neråt Drottninggatan. Kränger av sig ryggsäcken, ordnar den på trottoaren framför sig och ställer sig till rätta. Skruvar litet på kroppen. Till sist tar han av sig mössan och så är posen klar: Den unge mannen på knä med sin vita keps i hand inför Stockholms mesta shoppare.

Knäböjande tiggare är en ny syn i Stockholms gatubild. De dök upp i början av mars och är nästan uteslutande från Slovakien. För fem år sedan kom lika plötsligt den första gruppen rumäner med skrivna lappar som de delade ut i tunnelbanan. Ytterligare några år tidigare hade de hemlösa börjat tigga en slant till härbärget medan gatumusikanterna spelat i åratal för oss – mer eller mindre länge – i utbyte för gåvan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons