ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Polisens bilder på 1800-talets tjuvar i Stockholm

”Morsan”, ”Turken” och ”Piggen” ingick den tjuvliga som härjade i Stockholm under slutet av 1800-talet. Här följer en presentation av ligan som polisen till slut fick fast 1895.

Johan Lindberg
Uppdaterad
Publicerad

Tjuvligans Hedvig Aronsson kallas av polisen för ”Morsan”. Hon kom till Stockholm på 1870-talet. För att försörja sig, sina två egna barn och tre styvbarn efter två skilsmässor har Hedvig bland annat ägghandel i huset där de bor. Sedan börjar hon köpa in stöldgods av pojkar i tjuvligan – kläder, skor, husgeråd, verktyg – allt de kan erbjudna. Nu går affären strålande – men då dyker detektivkonstaplar upp och börjar ställa frågor. Hon erkänner bara de inköp som kan bevisas, en hektoliter (100 liter) antracitkol, fem strykjärn, en mortel, en hink av koppar och en mängd kläder från handlare Wekaffsky. Sammanlagda summan: 76 kronor och 20 öre. Hon döms till straffarbete i 1 år och 3 månader, förlust av medborgerligt förtroende i två år och 300 kronor i böter. ”Morsan” sitter i Stockholms länsfängelse till 1896 och utvandrar sedan till Amerika då hon är 52 år gammal. På nästa bild – ligamedlemmen ”Turken”.

Bara 10 år gammal åker Ture Eriksson 1885 dit för snatteri av framför allt öl. Han och hans kamrater skulle locka duvor på Stortorget i Gamla Stan för att fånga dem och äta upp dem – något som inte lyckades. Ture – som kallades ”Turken” – placerades på en arbetsinrättningen på Nytorgsgatan 2. För att dryga ut kassan stjäl han kläder där men går också upp till barnhemmet på Norrtullsgatan och smyger in hos föreståndaren pastor Ring. Där stjäl han en kavaj och en mössa, tillsammans värda 5 kronor. Han döms till 32 månaders straffarbete. Och så här fortsätter det för Ture. Den 18 juli 1895 häktas ”Turken” tillsammans med 41 personer i tjuvligan – där han varit tongivande. Ofta bröt han upp isskåp för att ta allt ätbart. Han stal även cognac, punsch, 71 kg fosforbronstråd, järnblock, kläder, smycken, klockor och framför allt pengar. Ture Eriksson tillbringar en stor del av livet i fängelse och dör ogift 25 juli 1930 efter en krosskada. Nästa bild föreställer fascinerande ligamedlemmen ”Gille”.

Laddar…
Mer från Startsidan