Frankrikes president Emmanuel Macron satsade på ett enda stormöte som han inte ville skulle vara ett traditionellt politiskt evenemang utan en ”mer köttslig grej”.
Frankrikes president Emmanuel Macron satsade på ett enda stormöte som han inte ville skulle vara ett traditionellt politiskt evenemang utan en ”mer köttslig grej”. Foto: Jacques Witt/TT

Macron får kritik för ”narcissistisk sida”

En helt annorlunda valrörelse – inget är sig likt i Frankrike, på grund av kriget i Ukraina. Kan favoriten Macron överhuvudtaget förlora – och vilken fråga kan avgöra valet? SvD har följt Macrons valkampanj.

Fanny Härgestam
Publicerad

SAINT-BRIEUC Huvudpersonen saknas. Emmanuel Macron är på Nato-möte i Bryssel medan hans kollegor delar ut flygblad i Saint-Brieuc, en kuststad i nordvästra Frankrike.

En av dem är Stanislas Guerini, 39 år. Han är en av Macrons närmaste medarbetare och en grundbult i presidentens valkampanj. Han är även den högste representanten för Emmanuel Macrons parti Republiken på väg (LREM) och organiserar valmöten som partiet håller för att övertyga väljare. Guerini har varit med och byggt upp presidentens valkampanj och behöver liksom flera andra partihöjdare agera stand-in för presidenten när han är frånvarande på grund av Ukraina-kriget.