En motståndsmans kamp

MODIG. Han var motståndsman och överlevde koncentrationslägret Buchenwald. Sedan dess har snart 94-årige Stéphane Hessel kämpat för mänskliga rättigheter. Med sin nya bok ”Säg ifrån!” vill han få dagens yngre generationer att engagera sig för politiska och sociala förändringar.

Publicerad
Annons

Vitalitet och energi är bara förnamnen. Den snart 94-årige Stéphane Hessel är en showman men med ett allvarligt uppsåt. Han behärskar en scen oavsett om det, som på Internationell författarscen, sitter 500 i publiken eller om en enskild journalist ställer frågor på ett hotellrum. Han grimaserar, skojar och blinkar åt publiken men landar alltid, som en duktig gymnast, samtidigt med båda fötterna på golvet. En lång och unik erfarenhet kryddad med lite jävlaranamma ger eftertryck till det han vill ha sagt. Hans budskap är enkelt – och ibland förenklat – attraktivt:

–Vad vi kämpar emot är likgiltighet och modlöshet. Vi är medvetna om att ungdomar i många av våra länder inte är intresserade av politik. De avstår från att rösta och när de försöker förändra någonting och inte lyckas blir de modlösa. Det är inte bra. Det innebär att saker kommer att fortsätta vara som de är och hämmar en rörelse för förändring.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons