Politiska skandaler som skakat Eurovision

Eurovision Song Contest skapades i mitten på 50-talet med syftet att en sångtävling skulle kunna ena Europa och skapa en europeisk identitet. Än i dag, 60 år senare hävdar arrangören EBU (European Broadcasting Union) att tävlingen är opolitisk.

En fin grundtanke som har visat sig extrem svår i praktiken.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Upptakten till fjolårets ESC i Kiev präglades av en politisk skandal till EBU:s stora förtret. Dramat började redan 2016 när Ukrainas gick och vann med artisten Jamala och hennes låt ”1944” . En låt som handlar om de sovjetiska deportationerna från Krim under andra världskriget men som Ryssland menade var ett tydligt politiskt ställningstagande i konflikten länderna emellan.

Ryssland tog dock ut sin hämnd under ESC 2017 när de skickade artisten Julia Samojlova till Kiev. Det visade sig nämligen att hon uppträtt på Krim efter Rysslands annektering, vilket enligt ukrainsk lag är förbjudet. Ukrainska säkerhetstjänsten portade därmed den ryska artisten för att resa till Kiev, trots EBU:s trägna försök att låta henne få komma. Ett beslut som väckte stark kritik både av EBU men även inom landets gränser. eftersom det, enligt ukrainsk press, nämligen tillåtits andra ryska, svartlistade artister att besöka och uppträda i Ukraina.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons