Ivar Arpi:Förbättra övervakningen nu

Ivar Arpi
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Den största kränkningen mot människors integritet är ändå när folk blir ihjälskjutna i sitt vardagliga liv”, sade Beatrice Ask, Moderaternas rättspolitiska talesperson, till DN i går.

Det är ord fler borde ta till sig. Det som skedde i Paris kunde lika gärna ha skett i Stockholm. Det var bara en slump att Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv i Stockholm den 11 december 2010, inte hade ihjäl många svenskar. Han uppgav dessutom att han agerade åt terrorgruppen ”Islamiska staten i Irak”, vilket var föregångaren till dagens ”Islamiska staten”. Tidigare trodde man att han agerade på egen hand, men Uppdrag Granskning har visat att det är mer troligt att han hade hjälp. Islamiska staten har alltså redan attackerat Sverige.

Moderaterna vill alltså hjälpa regeringen att utöka möjligheterna till dataavläsning och hemlig signalspaning. De anser att det är hög tid att rösta igenom detta i riksdagen. Det är lätt att hålla med om det. Sverige har släpat fötterna efter sig för länge. Vi behöver smartare övervakning, och det fort. Vi är och har länge varit en del av kriget mot radikal islamism. Det har knappast blivit mindre så sedan vår allierade Frankrike förklarade krig mot IS.

Annons
Annons

Frågan är varför detta inte redan finns på plats. Den terrorstrategi som inrikesminister Anders Ygeman lade fram i slutet av augusti är gedigen, i synnerhet i jämförelse med Alliansregeringens. Som Ygeman sade i Aktuellt så fanns inget berett och färdigt på Rosenbad när den nya regeringen tillträdde. Det är under all kritik. Terrorhotet mot Sverige är på intet sätt nytt. Hotbilden har varit förhöjd sedan 2010. Åtminstone mellan 2010 och 2014 kunde Alliansen ha drivit på.

Vissa gjorde det. Före detta demokratiminister Birgitta Ohlsson (Fp) har berättat att hon försökte driva på om fler åtgärder och skarpare terrorlagar. Då var det Moderaterna som sade nej. Därför ligger Sverige efter alla våra grannländer, trots att vi har flest jihadister i proportion till vår befolkning. Göteborg exporterar flest jihadister av alla europeiska städer, i förhållande till befolkningsmängden. Liksom Belgien, dit spåren i flera av terrordåden på senare år har lett, ses Sverige som slumrande. Sverige måste sluta schnooza i kampen mot radikal islamism.

Samtidigt är det viktigaste att se framåt nu. Att Moderaterna och Socialdemokraterna verkar ha stor samsyn i en central säkerhetsfråga är hoppingivande. Detta är en tid för nationell samling, inte partipolitisk pajkastning.

Anna Kinberg Batra säger nu vad Anders Ygeman har sagt tidigare: Terrorbekämpningen måste hålla jämna steg med teknikutvecklingen.

I dag finns förslag på ny lagstiftning som ska läggas fram i december. Varför inte tidigare nu när samsynen finns? Sverige måste upphöra vara en fristad för jihadister.

Övervakningen i London stärktes efter terrordådet 2005. Foto: AKIRA SUEMORI / TT / NTB Scanpix
Övervakningen i London stärktes efter terrordådet 2005.
Övervakningen i London stärktes efter terrordådet 2005. Foto: AKIRA SUEMORI / TT / NTB Scanpix
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons