ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så mycket maskar vi per arbetsdag

Vi maskar cirka 2 timmar per arbetsdag i genomsnitt. Företag som möter utvecklingen med övervakning riskerar att förvärra problemet. Det anser forskaren Roland Paulsen som planerar att komma ut med en bok om så kallat tomt arbete nästa år.

Emmylou Tuvhag
Publicerad

Tomt arbete är att kolla vännernas statusuppdateringar på Facebook, läsa meddelandet på Linkedin från en tidigare kollega och vila ögonen på webbtidningarnas rubriker - men även toalettbesöket, kaffepausen och pratstunden med arbetskamraten om helgens äventyr. Det är allt det som vi gör på jobbet men som inte är en del av vårt arbete. Enligt internationella forskningsrapporter tar det upp i genomsnitt två timmar av vår arbetstid varje dag.

En stor studie som genomförts i Finland visar att de anställda där i genomsnitt lägger 40 minuter av sin arbetstid på att slösurfa och ytterligare 80 minuter på rök- och fikapauser, att läsa tidningen och liknande. Den svenske forskaren Roland Paulsen anser att det är troligt att det tomma arbetet är lika utbrett i Sverige. Han har nyligen disputerat vid Uppsala universitet på en doktorsavhandling om tomt arbete. I studien deltog totalt 43 personer som ägnar mer än halva arbetstiden åt att göra saker som inte alls har någon koppling till arbetsuppgifterna.

Laddar…