Facket om Northvolts nya fabrik: Ta ansvar

Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads, säger att problemen som omgärdat bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå inte får fortsätta i den nya fabriken i Göteborg. Arkivbild.
Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads, säger att problemen som omgärdat bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå inte får fortsätta i den nya fabriken i Göteborg. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Bygget av Northvolts första batterifabrik i Skellefteå har kritiserats för bristande arbetsmiljö och avsaknad av kollektivavtal. När företaget nu bygger en ny fabrik i Göteborg kräver facket ansvar.

– Det som hände i Skellefteå får inte hända igen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Alice Nordevik/TT
Publicerad
Annons

Turerna har varit många kring bygget av Northvolts fabrik i Skellefteå. När polisen och andra myndigheter gjorde en inspektion på platsen i slutet av november fann de att 14 av 49 byggarbetare saknade arbetstillstånd i Sverige. Tolv personer avvisades och tre togs i förvar. Företaget kritiserades också för arbetsmiljön på plats, till exempel i fråga om att tillhandahålla toaletter.

I december kom sedan beskedet att sex av Northvolts underentreprenörer åkte på miljonböter för att ha brutit mot arbetstidslagen. Mellan april och augusti i fjol handlade det totalt om 8 500 timmar otillåten arbetstid. Sammanlagt beslutade Arbetsmiljöverket om sanktionsavgifter på drygt fyra miljoner kronor, rapporterade SVT Västerbotten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons