ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Allt lägre risk föda efter cellförändring

Om en kvinna har cellförändringar i livmoderhalsen upptäcks de ofta genom cellprover som görs inom screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Arkivbild.
Om en kvinna har cellförändringar i livmoderhalsen upptäcks de ofta genom cellprover som görs inom screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Kvinnor som haft cellförändringar på livmodertappen löper högre risk att föda för tidigt. Men dagens metoder är betydligt skonsammare än tidigare och komplikationerna blir allt färre, enligt en svensk studie.

Petra Hedbom/TT
Publicerad
Annons

— På 70- och 80-talen opererade man med kniv och en större bit av livmoderhalsen togs bort. Nu är metoderna skonsammare och mer skräddarsydda, vilket leder till färre komplikationer, säger Karin Glimskär Stålberg, docent och överläkare inom gynekologisk tumörkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine, har gjorts av forskare från bland annat Karolinska institutet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, och bygger på svenska registerdata om 78 450 födslar där kvinnorna haft allvarliga cellförändringar, så kallade CIN3, i livmodertappen någon gång innan graviditeten. Dessa har jämförts med över 700 000 födslar där kvinnorna inte haft sådana cellförändringar.

Laddar…