Recension

Flickan som ville rädda GudTydligt slut räddar pjäs om Förintelsens offer

Flickan som ville rädda Gud

Sara Granath
Publicerad
Annons

Etty Hillesum var inte direkt en flicka när hon dog i ett koncent-rationsläger i november 1943. Särskilt gammal blev hon dock inte, bara 29 år, men hann ändå gå igenom en anmärkningsvärd mänsklig utveckling, inte minst som religiös mystiker.
”Det förstörda livet. Dagböcker 1941-43 Etty Hillesum” kom ut på svenska 1983 och hade säkert nått offentligheten mycket tidigare, om hon inte haft konkurrens av den yngre Anne Frank, en annan judinna som också skrev dagbok i Amsterdam under den tyska ockupationen. Anita Goldman har länge intresserat sig för Etty Hillesums öde, men den pjäs hon skrivit för Klara soppteater har tillkommit i hast. Detta gäller också själva uppsättningen, i regi av Ole Forsberg och Marika Lagercrantz.

Det börjar med ett ofrankerat vykort, framgrävt ur leran när Etty Hillesum redan är död. Allt vi får veta om henne i Flickan som
ville rädda Gud färgas av kunskapen att hon blev ett Förintelsens offer.
Goldman berättar och citerar och Lagercrantz spelar Etty med flickaktiga rörelser, drar en cykel över scenen. Hillesum älskar sin terapeut, S, som hon också har något slags förhållande med. Lagercrantz har tidigare gestaltat ett liknande förhållande: det mellan CG Jung och Sabina Spielrein.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons