Baylan anklagas för valfusk

Skolminister Ibrahim Baylan deltog under sin tid som SSU-ordförande i valfusk, visar dokument som Svenska Dagbladet tagit del av. Genom att hålla ett extraval flera dagar efter att valtiden gått ut säkrade Ibrahim Baylan högerfalangens majoritet och sin egen plats i SSU:s förbundsstyrelse.

Publicerad
Annons

Ytterligare ett statsråd kan knytas till tvivelaktigheterna i SSU. Dokument som Svenska Dagbladet tagit del av visar att skolminister Ibrahim Baylan tog sig in i SSU:s förbundsstyrelse genom att som ordförande i SSU i Umeå godkänna ett val som bröt mot stadgarna.
De nya uppgifterna visar att kulturen i SSU inte bara tillåtit uppblåsta medlemssiffror och ett hemligt konto till nuvarande ordföranden Ardalan Shekarabis valkampanj utan också valfusk.

Skolminister Ibrahim Baylan var ordförande för SSU-kretsen i Umeå mellan 1997 och 1999. Kretsen var starkt splittrad mellan dem som stödde förbundsstyrelsens högerinriktning och dem som motarbetade den.
Ibrahim Baylan var högerfalangens kandidat till SSU:s förbundsstyrelse inför förbundskongressen 1997. I valet av ombud till kongressen vann vänstersidan. Därmed försvann stödet för Ibrahim Baylans kandidatur.
Men genom ett extraval tillfördes röster som gav högersidan majoriteten. Dokument som SvD tagit del av visar hur kretsstyrelsen med Ibrahim Baylan i spetsen planerade att fuska i valet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons