Krönika

Andreas Cervenka:Frågan om risk farligt ointressant

Andreas Cervenka

Att det är farligare att plocka enkronor framför höghastighetståg än att panta tomburkar förstår vilket barn som helst. På finansmarknaden har motsvarande insikt länge varit en självklarhet. Fram tills nu.

Publicerad
Annons

Att tjäna den första miljonen är svårast, brukar det heta. Vägen dit kan se väldigt olika ut. Person A stjäl plånböcker från Hells Angels-medlemmar och spelar på Jack Vegas-maskiner. Person B månadssparar i en räntebärande Allemansfond. Ponera att båda efter en tid, sannolikt ganska lång, fått ihop var sin miljon.

Två strategier, samma slutresultat. Men en ganska stor skillnad i risktagande. Avkastningen på en placering säger rätt lite utan svaret på en viktig följdfråga: Hur gick det till? Om risken tas med i beräkningen kan en fond som gått upp 10 procent imponera mer än en som gett 20 procent, även om det vid en första anblick ser ut att vara tvärtom. Att strunta i riskerna kan bli dyrbart i längden. Den som köpte aktier i Lehman Brothers i mitten på 1990-talet kunde i slutet av 2006 räkna hem en avkastning på över 20 procent per år. När det 2008 blev dags att räkna ihop slutsumman stannade den på noll. En ganska låg siffra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons