Fulländat drama om dem som såg kraschen komma

Jeremy Strong, Rafe Spall, Hamish Linklater, Steve Carell, Jeffry Griffin och Ryan Gosling.
Jeremy Strong, Rafe Spall, Hamish Linklater, Steve Carell, Jeffry Griffin och Ryan Gosling. Foto: Jaap Buitendijk/TT

”The big short” är en mästerlig film, obligatorisk för den som vill förstå vad som egentligen hände de där åren som ledde fram till en av de värsta börskrascherna i historien.

Elias Björkman
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den 24 september 2008 beviljade USA:s president George W Bush 700 miljarder dollar i akut stöd till en rejält stukad finanssektor. 700 miljarder dollar är i dagens dollarvärde 6 007 miljarder kronor. En saftig nota för att upprätthålla ett till synes genomkorrupt system. På Wall Street är det idag några år senare nästan som om inget har hänt: många gör sig återigen perverst förmögna.

Det krävs en sällsynt begåvning för att förvandla förspelet till bostadsbubblan som utlöste den världsomspännande ekonomiska krisen 2007–2008 till två timmar lika rafflande som underhållande spelfilm. Med verk som ”Anchorman – legenden om Ron Burgundy”, ”Step brothers” och ”The other guys” i bagaget har regissören Adam McKay tillsammans med Will Ferrell inmutat ett eget komediimperium i Hollywood (förutom flera andra film- och tv-samarbeten ligger de bakom humorsajten Funny or die).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons