”Europa håller andan”

Det nya stödpaketet till utsatta euroländer fick börserna att rusa på måndagsmorgonen. Men eurozonens problem handlar mer om långsiktig trovärdighet, än om kronor och ören, varför marknadens första reaktion inte bör överskattas.

Jacob Bursell
Publicerad
Annons

Att politikerna sammanträder på helgerna har varit en återkommande syn under senare år. Sent på söndagen, efter långa förhandlingar, enades Europas finansministrar, däribland Anders Borg, om ännu ett stödpaket för att undsätta det krackelerande eurosamarbetet. Totalt ska 720 miljarder euro tillgängliggöras för såväl euroländer som ickemedlemmar, i syfte att lugna marknaden.

Om finansministrarnas ansträngningar är tillräckliga är inget som visar sig i det korta perspektivet. Däremot kommer det redan i veckan uppenbara sig om marknaderna känner förtroende för att åtgärderna är trovärdiga. Börserna stiger kraftigt på måndagsmorgonen, vilket kan tolkas som att den omedelbara reaktionen är positiv, men vi behöver inte gå tillbaka längre än en vecka för att hitta bevis på hur snabbt marknadens humör kan svänga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons