Recension

EldEn häxbrygd som har det mesta

LJUS OCH MÖRKER Uppföljaren till ungdomssuccén ”Cirkeln” tillför ett satiriskt element med den sektliknande föreningen Positiva Engelsfors. ”Jag har skrattat högt och blivit rörd till tårar”, skriver Fabian Kastner.

Fabian Kastner
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Miljömedvetna Ulla är en figur som har bränt sig fast i mina mardrömmar. Hon framträdde för något år sedan i ett reportage i Dagens Nyheter, där hon talade sig varm för social fostran. Detta apropå den planerade miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, där invånarna ska lära sig att sopsortera, leva sunt och umgås med grannarna i en särskild ”boskola”.

I en intervju (SvD 16/4) läser jag att Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, författarna till den Augustprisnominerade, enormt framgångsrika ungdomsromanen ”Cirkeln”, spånade fram handlingen till trilogins andra del under en promenad på just Djurgården. Kanske talade också de om det där reportaget. När jag läser den nya boken ”Eld” så dyker i alla fall bilderna åter upp i mitt huvud. Ulla som sopsorterar. Ulla som motionerar. Ulla som åker kollektivt. Rak i ryggen med högburet huvud och blicken vänd mot framtiden. Den enda framtiden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons