Recension
Yr och omskakad vill man ropa: Igen!
Blev världen en annan efter 11 september 2001? I debuten Grand Zero ger Niklas Qvarnström ett långt, kaotiskt och labyrintiskt svar på den frågan, och serverar samtidigt det svenska bokårets mest häpnadsväckande romanäventyr.
Boken består av två väsensskilda delar som motsvaras av katastrofens före och efter. Del ett handlar om Tudor Backfish, delägare i ett förvaltningsföretag med kontor på åttioförsta våningen i ett av World Trade Centers tvillingtorn. Klockan 8.15 på morgonen den 11 september noterar han en krusning i sitt vattenglas, och i mellanrummet mellan denna krusning och den förestående explosionen rullas hans liv upp i humoristiska scener - äktenskapet med hustrun, kärleken till barnen, hans slumpartade och något skumma klättring mot finansvärldens toppar. Tudor har vissa mentala egenheter: allt i hans omgivning kräver hans fulla uppmärksamhet, han kan till exempel fastna i evigheter i begrundan av färgerna i ett
trafikljus. Hans hjärna är en plats där ”självalstrande och oöverskådliga system av flimrande bilder, historiska ögonblick och minnesvärda stunder /.../ ordnas enligt olika spontana katalogiseringsprinciper”. Se där en bra beskrivning på del två, som tar vid just som krusningen i vattenglaset övergår i en storm och Tudor utbrister ”Å Gud”.