ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Utfrågningen som kastade ljus över Apples skatteplanering

Apple har sparat många miljarder dollar på att flytta vinster till dotterbolag på Irland, med betydligt lägre skatt än i USA. Under en utfrågning i den amerikanska senaten betonade Applechefen Tim Cook att bolaget inte gjort något olagligt. Men utfrågningen riktade på nytt strålkastarljuset mot hur stora bolag får ned skatten genom olika trix.

Tomas Augustsson
Publicerad
Annons

Apple har inte gjort något olagligt. Det konstaterade senatorerna som kallat Tim Cook, koncernchef för it-bolaget Apple, till en utfrågning inför en av den amerikanska senatens kommittéer. Och Tim Cook själv betonade att bolaget följer de komplicerade skattereglerna.

Men den moraliska upprördheten var ändå stor efter att en utredning som kommittén låtit göra visat att Apple bara under 2012 undvek att betala 9 miljarder dollar (60 miljarder kronor) i skatt i USA med hjälp av en avancerad form av skatteplanering. Genom att flytta vinster till dotterbolag på Irland har bolaget fått ned skattesatsen på de vinsterna till 2 procent och har därmed sluppit undan den amerikanska motsvarande skatten på omkring 30 procent.

Laddar…