Tyskland lättat av valutgången

Grekerna lät förnuftet segra, konstateras i tysk press idag. Gårdagens valseger för konservativa Ny Demokrati sätter en första punkt för den viljornas kamp som pågått mellan vänsterpartiet Syriza och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

En ”första punkt” är nyckelordet i ovanstående mening, eller möjligen paus, för fortfarande återstår en rad åtgärder som det nyvalda grekiska parlamentet måste klubba igenom för att få nästa utbetalning av stödlånet från EU och IMF. Senast den 30 juni ska Grekland ha beslutat om ytterligare neddragningar till ett värde av 11 miljarder euro, för att långivarna ska godkänna att pengarna betalas ut.

Frågan är om Bryssel och Berlin kommer att tvinga en
grekisk regeringskoalition bestående av Ny Demokrati och socialistpartiet Pasok att driva igenom hela det besparingspaketet, eller om det kommer att bli någon sorts lättnader i kraven. Den tyske utrikesministern Guido Westerwelle sade till TV-kanalen ARD igår kväll att man skulle kunna tänka sig en diskussion där Grekland får längre tid på sig att genomföra reformerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons