Frysta bär: Hepatitutbrottet bland de största någonsin
Utbrottet av Hepatit A via frysta importerade bär växer och är nu ett av de största hittills i världen. Upp till 20 svenskar kan ha drabbats av den virusstam som först upptäcktes i Danmark. Jämfört med Finland och Danmark har svenska Livsmedelsverket dröjt med att rekommendera kokning.
Importen av frysta hallon ökar och styckfrysta bär i lösvikt har blivit en vanlig syn i svenska butiker. Många som äter enligt GI-diet väljer tinade hallon till frukost.
I förra veckan uppmanade svenska Livsmedelsverket konsumenter att koka djupfrysta, köpta bär eftersom det finns misstanke om att de kan ligga bakom spridningen av hepatit A, som orsakar leverinflammation. Sedan början av december 2012 har 56 fall av hepatit rapporterats i Sverige, mot normalt runt fem fall under perioden december till april.
Åtta av dessa har visat sig ha samma hepatit A-stam som i ett liknande danskt utbrott, enligt den danska smittskyddsmyndigheten som pekar på att ytterligare 12 svenska fall med stor sannolikhet kan kopplas till det danska utbrottet.
Sammanlagt har därmed 71 människor i Norden, som inte varit utomlands eller tillhör någon annan riskgrupp, insjuknat i den ovanliga virusstammen, enligt myndigheten. Det gör utbrottet till ett av de största hittills, endast klart slaget av ett utbrott i Egypten och ett i USA där vardera 300 personer insjuknade.
Att importerade, frysta hallon kan sprida smitta är ingen nyhet och då handlar det vanligen om norovirus eller med andra ord kräksjuka. Finska livsmedelsverket manade redan år 2009 till kokning av frysta hallon. Och i Danmark är det sedan 2011 lag på att importerade frysta hallon ska kokas på kaféer och restauranger.
Men svenska
livsmedelsverket uppmanade konsumenter att koka bär först när det visat sig att de även kan sprida hepatit A.
– Danmark och Finland har kommit längre än oss, medger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
– Vi ser just nu över våra råd och väger riskerna mot följderna för att inte skrämma upp människor i onödan. Arbetet är planerat att bli klart till sommaren.
Norovirus sprids vanligen via frysta hallon från bland annat Kina, Bosnien-Hercegovina, Serbien och Polen, länder som står för en stor del av de bär som importeras till Sverige och övriga nordiska länder.
– Smittan orsakas av förorenat vatten eller dålig hygien bland plockarna, säger Mats Lindblad.
Finska Livsmedelsverket reagerade redan 2009 och uppmanade till kokning av frysta hallon efter norovirusepidemier i södra Finland. Året före upplevde landet en liknande epidemi som spårades till polska hallon som använts i desserter och tårtor. Även bär från Serbien och Kina har visat sig vara smittbärare.
I Danmark infördes den tidigare nämnda lagen sedan 275 personer insjuknat under 2010 och 2011. De flesta fallen härleddes till importerade frysta hallon från Serbien.
– Det är oacceptabelt att så många blir sjuka av ett livsmedel. Man kan faktiskt dö av det och därför vill jag ge en tydlig signal så att problemet tas på allvar, sade den danska livsmedelministern Mette Gjerskov till Jyllandsposten i december 2011.
Svenska Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet försöker just nu spåra smittan till hepatit A. Ett detektivarbete, enligt Mats Lindblad.
– Det kan räcka med några små viruspartiklar i ett bärpaket för att man ska bli sjuk och eftersom inkubationstiden är upp till sex veckor kan det vara svårt för de drabbade att minnas vad de ätit, säger han.
Danska myndigheter är däremot övertygade om att orsaken är frysta bär. En studie gjord på 24 av de smittade visade att 18 ätit smoothies där de lagt frysta bär i mixern.
ICA importerar frysta hallon från Serbien, Ungern och Chile. Lena Sparring, kvalitetschef hos ICA, säger till SvD att ICA följer myndigheternas rekommendationer.
– Om vi hittar en koppling till viruset i våra bär kommer vi att spåra och återkalla det parti som berörs, säger hon.
Coop, som köper frysta hallon från Serbien och Chile, uppmanar sina kunder via hemsidan och lappar i butiken att koka dem.
– Vi instruerar bagerier och kaféer i butikerna att inte använda frysta bär på tårtor och bakelser utan att koka dem först, säger Anna-Lena Dahlberg, kvalitets- och miljöchef Coop.
Den danska
livsmedelkedjan Dansk Supermarked stoppade all import av frysta hallon från Serbien år 2011. Då hade de tvingats förstöra ett stort parti sedan flera kunder smittats av norovirus, uppgav Michael Svendsen, inköpschef på Dansk Supermarked, till tidningen Politiken i oktober 2011.