Norskt plan bombade i Afghanistan

Publicerad
Annons

Ett norskt F 16-plan genomförde på tisdagen bombuppdrag över Afghanistan, meddelar det norska försvaret.
Det var första gången som de norska planen haft stridsuppdrag med bombfällning. Det ska också vara första gången sedan andra världskriget som norskt flyg deltagit i strider i andra länder.
Planet släppte två laserstyrda bomber mot en bunker i sydöstra Afghanistan.
"Bunkern bekämpades som ett led i en större operation där flera av koalitionens flyg- och markstyrkor var inblandade", hette det i ett pressuttalande.
Senare uppgav Per Höjby vid Forsvarets overkommando att tio människor dödats vid attacken.
Planet är ett av de sex norska F 16-plan som tjänstgör i Afghanistan. I övrigt har vardagen för de norska piloterna mest bestått av rutinmässig övervakning av det afghanska luftrummet.
Norge deltar i två operationer i Afghanistan. Dels den internationella säkerhetsstyrkan ISAF som har huvudansvaret för att stabilisera situationen i och utanför huvudstaden Kabul.
Det andra är den av USA ledda operationen Enduring Freedom som syftar till att krossa terrornätverket al-Qaida. Förutom flyg har norska minröjare och fältjägare deltagit. Bara flygdeltagandet omfattar 130 norrmän och väntas pågå till 1 april i år.
Senare ändrade försvaret sina uttalanden och sade att man ännu inte vet om människor dödades vid angreppet och i så fall hur många, eller hur stora de materiella skadorna blev.

– Det ankommer på marktrupperna att göra en sådan bedömning, hette det.
Bombningarna har föranlett norska politiker att ta upp frågan i stortinget. En ledamot från Sosialistisk Venstreparti vill att regeringen redogör exakt för de överväganden som ledde till det norska stridsdeltagandet.
TT

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons