Fyra sidor av Spindelmannen

I augusti fyller Spindelmannen 50 år. Men inte mycket har hänt sedan han först började klättra på väggarna. Här är superhjältehandlingens fyra solida grundpelare.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förlust
Säg den superhjälte som inte är sprungen ur ett trauma. Batmans föräldrar blir rånmördade inför hans ögon och Stålmannens dör när Krypton exploderar. Föräldralöse Peter Parker förlorar sin farbror precis innan han börjar svinga sig i spindeltrådar och ägnar initialt all sin kraft på att hitta farbroderns mördare. I den nya filmen får vi som snyftarbonus även fördjupa oss i Peter Parkers föräldrar Richard och Marys öde. Allt medan sonens ögon till brädden fylls av tårar.

Förvandling
Den tanige nördens revansch genomsyrar superhjältehistorien så till den milda grad att samtliga serieskapare torde haft grava problem med akne och bollkontroll i sin ungdom. Andrew Garfield sätter på sig sin pappas glasögon och filmas ur adamsäppleperspektiv för att förstärka bilden av den utstötte pojken. Så fort han blir biten av spindeln ändras kameravinkeln och han sliter bokstavligen av kläderna från tjejerna och lättar själv på klädseln för att visa upp sina välbyggda biceps.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons