Mikrobryggerierna på frammarsch

Humlebomberna från något av Sveriges många ”mikrobryggerier” kan väl vid det här laget inte ha undgått någon? Jo, faktiskt. Kunskapen om mikrobryggt öl är överraskande låg i vissa delar av landet, endast var tionde smålänning vet till exempel vad en ”IPA” är. Stockholmarna är något mer upplysta i det fallet, men det är ändå bara hälften som har kännedom om mikrobyggt öl.

Thomas Berglund
Publicerad
Annons

Intresset för hantverksmässigt framställt öl har exploderat under senare år, vilket har lett till att det nu finns mer än 130 mikrobryggerier runt om i landet. Även om man håller koll på utvecklingen tycks nya bryggerier dyka upp i stort sett varje vecka. Detta har i sin tur lett till att allt fler pubar och krogar i storstäderna nu säljer mer mikrobryggd IPA än traditionell lager från någon av de större producenterna. Vid bardisken riskerar man därför att göra bort sig totalt genom att beställa ”en stor stark”.

Trendrapporten Mikrobryggt öl, som genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Galetea, har tagit pulsen på det lite yrvakna mikroöl-landet Sverige. Här är några av resultaten:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons