GI gör dig trögtänkt

Den smalaste maten är inte alltid den bästa för hjärnan. Och mår inte hjärnan bra mår inte resten av kroppen bra. Så det finns en poäng i att välja mat som är bra för hjärnan, tycker professor Charlotte Erlanson-Albertsson, författare till nya boken Mat för hjärnan.

Petra Månström
Publicerad
Annons

Gemensamt för alla dieter är att de inte tar hänsyn till hur hjärnan mår. När vi bantar blir vi ofta trötta, ledsna, okoncentrerade, arga, glömska och hungriga.

– Förlorarna är vi kvinnor, som oftast är de som engagerar oss i dieter. Vi är så upptagna av bantning att vårt psyke och minne påverkas negativt, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor och forskare i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.
I sin nya bok Mat för hjärnan ställer hon frågan hur hjärnan påverkas av olika dieter och vilken mat som är bäst för hjärnan. En proteinrik, kolhydratfattig diet som GI-metoden är till exempel inte så bra för den som har problem med minnet. För att stimulera minnet behövs glukos, som finns i kolhydratrik mat som bröd, potatis och frukt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons