Krönika

Jonas Fröberg:Därför är bilar männens värld

Jonas Fröberg

Bilar är känslor. Ibland rent av en förälskelse eller vårflirt. Men nästan alltid bara för män. Låt oss ställa oss den jobbiga frågan: Varför är det så?

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

En självklar förklaring är att bilen traditionellt tillhört männens värld. Männen hade i början av förra seklet samhällsställningen, inkomsterna och med dem ofta större chanser att ta körkort. De blev bilägarna. Och började förbrödra sig ute i garagen. Kanske fick de vara för sig själva en stund. Som i en ångande bastu där man kunde snacka livets allvar och känna sig kunnig och duktig. Jag har själv gjort det många gånger. Lägg sedan till att bilen stod för tekniskt framskridande, mobilitet och blev en symbol för rikedom. Bilarna var alltså högstatusprojekt. Nu skriver vi 2013. Mycket har hänt. Det är svårare att förklara varför män oftare är mer intresserade än kvinnor. Låt mig diskret peka på ett par saker.

Jag har på allvar hört teorier om att det skulle vara något genetiskt som gör att det huvudsakligen är småkillar som blir nördigt intresserade av bilar i tidiga år. Ursäkta – men det är skitsnack. Bilar har nämligen bara funnits i drygt 100 år. Det måste vara något annat. Kanske att vissa bilmärken på de internationella bilsalongerna fortfarande oblygt har kvar lättklädda unga kvinnor som kråmar sig vid bilarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons