ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Forskare: Kolhydrater är boven – inte gluten

En liten australiensisk studie satte år 2011 fart på den glutenfria trenddieten som plötsligt omfamnades även av människor utan sjukdomen celiaki. Två år senare rapporterade samma forskare att deras första resultat var fel. Det tycks snarare vara kolhydrater som orsakar besvären.

Henrik Ennart
Publicerad

Kunskapen om att vetegluten kan orsaka celiaki växte fram redan på 1950-talet, men det var en australiensisk studie publicerad 2011 som förvandlade glutenfritt till en glödhet modediet. Ett forskarlag vid Monash-universitetet i Melbourne rapporterade då att gluten kunde framkalla besvär även hos personer som inte led av sjukdomen celiaki.

Celiaki innebär livslång glutenintolerans och drabbar 2-3 procent av den svenska befolkningen. Den mer diffusa magsjukdomen IBS drabbar betydligt fler: 10-15 procent. Kunde gluten vara orsaken även till IBS? Resultatet spreds blixtsnabbt på sociala medier. IBS har de senaste decennierna ökat i hela västvärlden och kan yttra sig i diarré, förstoppning, gasbildning och ont i magen.

Laddar…