Ingen blir lyckligare av maximal valfrihet

Beslutsångest. Det optimala valet är inte alltid det bästa om du är en så kallad maximerare, som alltid vill välja det bästa. Du funderar över om du trots allt kunde ha gjort ett bättre val. Psykologen Barry Schwartz hävdar att den västerländska valfriheten snarare har blivit en börda än ett privilegium.

Anna Lagerblad
Publicerad
Annons

Socialdemokraterna eller moderaterna? Gifta sig eller leva som sambor? Comviq eller Telia? Broilerkyckling eller kravmärkt? Bunden eller fast ränta? Gå ur kyrkan eller stanna kvar? Plattskärm eller tjock-tv?
Aldrig förr har valfriheten varit så stor som i dag. I det moderna västerländska samhället förväntas vi medborgare göra individuella val på i stort sett alla livsområden – från utbildning och pensionsförvaltare till klädstil och livsmedel.

Man kan ju tycka att den utökade valfriheten borde förbättra livet för oss. Chansen att hitta något som passar den egna smaken är förstås större om man har 35 brödsorter att välja mellan än om man har två. Och att själv få bestämma vilken gymnasieskola man ska gå i ger förmodligen en större känsla av inflytande, vilket i sin tur ökar det psykiska välbefinnandet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons