Recension

PleasureStarkt spel om sextrauman

Ingmar Virta, David Weiss och Iso Porovic i Lisa Langseths Pleasure.
Ingmar Virta, David Weiss och Iso Porovic i Lisa Langseths Pleasure.
Lars Ring
Publicerad
Annons

Tolv procent av alla svenska män har, enligt en undersökning, någon gång köpt sex. Här existerar ett stort men osynligt problemkomplex, en härva av tvång, droger, sjukdomar och skuld uppstår när man köper njutning på andras bekostnad.
Just innan hon mördades drev Anna Lindh frågan om trafficking: det faktum att flickor och kvinnor skickas bussvis från fattiga till rika länder för att tillhandahålla sex. Den minnesfond som fått hennes namn vill bekämpa likgiltighet och orättvisor och står bakom den iscensättning som Teater Västernorrland och Riksteatern samproducerat med titeln Pleasure – njutning.

Dramatikern Lisa Langseth närmar sig ämnet genom att skildra fyra män med olika socialgrupp, ålder och bakgrund som för att försöka sätta ansikten på dessa anonyma sexkonsumenter. Avsikten är uppenbarligen att försöka visa mekanismerna bakom detta behov av snabb, sjaskig sex utan att skuldbelägga männen som grupp.
Texten börjar som monologer. Här berätter en 20-åring på ryggsäcksluff om hur han träffar en thailändsk flicka, blir förförd och nu skickar pengar varje månad. En 60-årig man, som var med 1968 och absolut tror på frihet åt alla, blev utnyttjad som barn av en flicka och är nu rädd för alla dessa stora, kraftfyllda kvinnor. Han berättar om hur han blir accepterad av några ryska kvinnor, som skrattar åt alla hans skämt och äntligen ser honom.

En lyckligt gift
regissör på prestigejobb på La Scala avslöjar hur han använder småpojkar som distraktion när stressen sätter in, en form av maktutövning som blir mer potent eftersom som den riktar sig mot det manliga.
En mackanställd berättar, slutligen, om hur han och några kompisar utnyttjar en ung tjej på en lortig madrass. Han kan först inte få stånd men eggas av sin kompis, som han egentligen åtrår. Flickan blir något obegripligt, ett hål och tomrum som bara våld kan övervinna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons