Recension

Lik till saluSmart Fo-fars tappar fart

Ola Johansson
Publicerad
Annons

Hundra år efter unionsupplösningen firar den norska performancegruppen Baktruppen minnesdagen med att spela en fars av Dario Fo. Från början var det tänkt att bli en ”Norgerevy” på Kulturhuset, men mitt i repetitionsperioden slog man om kursen och valde istället den italienske Nobelpristagarens Lik till salu. Det visade sig bli en både smart och sammansatt tolkning av Fos pjäs, om än en aning knapp på idéer - något som jag aldrig trodde att de vilda konceptkonstnärerna kunde lida brist på.
Till skillnad från tidigare uppsättningar med massor av naken hud och fysisk närhet till publiken, sker aktionen nu som skuggspel bakom en ockraskimrande skärm. Gruppen går Fos gycklarestetik till mötes genom ett yvigt och högröstat spel - ja, rent av med komeditraditionens animistiska masker. Däremot är alla ämnen radikalt
förskjutna.

Baktruppen bjuder oss tolkningar, där farsens teman ges åtskilda betydelser och olika stilar men ändå visas upp simultant. De kortspelande smågangsters som har för vana att skinna främlingar på pengar talar skånska - med robust norsk brytning.
Ständiga slagsmål och väpnade uppgörelser amplifieras med krigiska ljudeffekter från datorspelens värld. Alla uppträder i jaktmundering från Oscar II:s tid. Sentimental filmmusik samplas in så fort det börjar talas om kärlek eller livet i stort.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons